Hudkreft

Hudkreft i ansiktet og halsområdet er relativt vanlig og kan deles inn i tre hovedtyper: basalcellecarcinom, plateepitelcarcinom og føflekkreft.

Basalcellecarcinom (BCC):

Basalcellecarcinom er den mest vanlige formen for hudkreft i ansiktet og halsen. Denne krefttypen utvikler seg vanligvis i de øvre lagene av huden og er ofte forårsaket av langvarig eksponering for solens UV-stråler. BCC vokser langsomt og har sjelden spredt seg til andre deler av kroppen ved diagnose. Symptomer inkluderer perlemor- eller voksaktige sår, røde flekker eller skorper som ikke leges, og små blodkar som kan være synlige i lesjonen. Tidlig påvisning og fjerning er vanligvis effektive behandlingsmetoder for basalcellecarcinom.

Plateepitelcarcinom (SCC):

Plateepitelcarcinom er en annen vanlig type hudkreft som kan forekomme i ansiktet og halsområdet. Denne krefttypen utvikler seg også som et resultat av langvarig solskade og eksponering for UV-stråler. SCC kan være mer aggressiv enn basalcellecarcinom og har en større risiko for å spre seg til andre deler av kroppen. Symptomer inkluderer skorper, sår eller vorter som ikke gror, og de kan være smertefulle. Tidlig diagnose og behandling, vanligvis kirurgisk fjerning, er avgjørende for å forhindre spredning og komplikasjoner.

Føflekkreft (melanom):

Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft, og den kan også oppstå i ansiktet og halsområdet. Denne krefttypen utvikler seg fra melanocytter, cellene som gir huden sin pigment. Melanom kan oppstå i eksisterende føflekker eller som nye, uvanlige lesjoner. Symptomer inkluderer endringer i føflekker i form, farge eller størrelse, samt kløe eller blødning. Tidlig påvisning av melanom er avgjørende for overlevelse, og behandlingen kan inkludere kirurgi, strålebehandling, immunterapi eller målrettet terapi, avhengig av sykdomsstadiet.